Skogen mellan oss

2

Skogen mellan oss

Vandra skogen till liv

Wild Seed, performance, 2008 Cecilia Germain Foto: Ylva Blom

OBS Se uppdaterade datum och korrigeringar i programmet (pga tidigare sjukdom)!

 

Cecilia Germain är en afrosvensk konstnär född och uppvuxen i Uppsala. Hon intresserar sig för natur, växter och etnobotanik, metoder för fysiskt och emotionellt helande, folkhälsa och de villkor som omgärdar den. Redan i tidigare arbeten har hon berört hur representationen av människor tillhörande den afrikanska diasporan förhåller sig till den breda praktik som kallas friluftsliv. På vilka olika sätt kan en hitta in i naturen, skogen och sig själv? Hur kan vi finna fler vägar fram, både till verkliga och imaginära skogar? Vilka narrativ gör skogen tillgänglig för mig och för dig?

Vandra skogen till liv består av en ljudvandring i Stadsskogen i Uppsala, samt en bildvisning som publiceras online. Delar i programmet har tyvärr strukits pga sjukdom under förberedelsearbetet. Läs därför gärna igenom igen om du läst programmet tidigare. Det som står nu är det som gäller.

 

Iseda walk– Mapping memories, mapping the forest
Digital ljudvandring. Stadsskogen Uppsala (info om ljudteknik kommer!)
19 sep – 10 okt Språk: svenska

 

19 sep 14.00 Invigning med vandring och gemensam meditation som leds av Cecilia Germain (tar ca 1 timme)
Samling vid entrén till Stadsskogen i lekparken i Sommarro. Ta med sittdyna och regnplagg vid behov.

 

På yorubaspråket som bland annat talas i delar av Nigeria, betyder ordet “Iseda” både natur och skapande. Hur skapas relationen till platsen, till naturen vi gett oss ut för att uppleva? Vilka berättelser följer oss på stigen, vilka tankar väcks till liv när vi hör trädens knarrande eller känner barrens doft? Vi följer ett spår i den stadsnära skogen i Uppsala och får samtidigt ta del av berättelser om möten med andra skogar och natur, både i Sverige och i övriga världen. Genom vårt medvetna lyssnande blir de en del av platsen, en del av oss och får den skog vi har i Uppsala att växa.

 

Där den vandrade stigen korsar egna och andras minnen kan nya kartor uppstå.

 

Walking while black, hiking while brown; a short journey into past and future forests
Filmad bildvisning med berättande (video på internet, ej live-stream) Ca 35 min Språk: engelska
Release 29 sept

 

Cecilia Germain berättar och visar delar av sitt arkiv med bildmaterial som hon under flera år samlat från internet. Konstnären har sedan 2016 undersökt hur den afrikanska diasporan i Nordamerika och Skandinavien representerats i bilder som skildrar eller dokumenterar olika typer av friluftsliv i skog och mark. Vilka strukturer och händelser i historia och samtid kan påverka vem som tar sig ut i skog och mark?

 

Kommer inom kort annonseras som en enskild programpunkt i Skogen mellan oss program!