Skogen mellan oss

2

Skogen mellan oss

MIASMA / Therése Olsson

Utifrån den här konversationen presenteras utställningen MIASMA som rör sig runt naturens paradox.  Ett miasmiskt tänkande kan vara att åka till skogen för att få frisk luft eller hur meteorologiska fenomen har angetts som orsak till epidemier.

Genom luften, genom marken, vid kontakt.

  • Längtar efter en helg i skogen hos dig, kan jag komma?
  • Jag håller nog på att bli sjuk. Tycker det har blivit svårare att andas. 
  • Andas normalt bara, växterna filtrerar bort det dåliga. 
  • Hur andas man normalt? Där laven växer är luften bra, har jag hört. 
  • In och ut, du vet. 
  • Jaja, jag har iallafall ett väldigt gott självdrag. 
  • Så bra…
  • Förresten har jag hittat en väldigt inspirerande bild från 1800-talet som visar hur koleran sprider sig genom utdunstningar i marken. 

Utifrån den här konversationen presenteras utställningen MIASMA som rör sig runt naturens paradox.  Ett miasmiskt tänkande kan vara att åka till skogen för att få frisk luft eller hur meteorologiska fenomen har angetts som orsak till epidemier. Oron förkroppsligas. Vi vädrar bort det osynliga, förflyttar oss i nya mönster och  försöker stå med båda fötterna på jorden. I avståndet kastas vi in i en kollektiv ensamhet. Vi vänder oss till naturen för att se oss själva i ett större sammanhang. 

BIO

Therése Olsson, f. 1988 har en BA i konst från Konsthögskolan i Bergen, 2012. Hennes arbeten inkluderar skulptur, video, fotografi och installation. Som konstnär uppväxt på landsbygden och boende  i Dragsjöberg,  har hennes verk till stor del präglats av en identitet och att göra samtida konst tillgänglig på landsbygden bl.a. genom “Innan Luften Går Ur”. Hennes konstnärskap undersöker det mänskliga förhållandet till naturen och våra idéer om plats. Som ett sätt att förstå och relatera till världen följer hon de transformationer och cykler som ständigt pågår, både inom oss själva och det omgivande landskapet, som är en del av livet men som samtidigt avslöjar ett avstånd mellan människa och natur. 

Tidigare utställningar inkluderar bl.a., Bonnington Gallery, Nottingham, Rackstadmuseet, Arvika, Galleri CC, Malmö och Fotogalleriet Oslo. Hennes arbeten har blivit förvärvade av Region Värmland och Statens Konstråd. År 2020 publicerade hon boken “Meandering” med journal photobooks.