Skogen mellan oss

2

Skogen mellan oss

Vandra skogen till liv

Wild Seed, performance, 2008 Cecilia Germain Foto: Ylva Blom

Cecilia Germain är en afrosvensk konstnär född och uppvuxen i Uppsala. Germain intresserar sig för natur, växter och etnobotanik, metoder för fysiskt och emotionellt helande, folkhälsa och de villkor som omgärdar den. Redan i tidigare arbeten har hon berört hur representationen av människor tillhörande den afrikanska diasporan förhåller sig till den breda praktik som kallas friluftsliv. På vilka olika sätt kan en hitta in i naturen, skogen och sig själv? Hur kan vi finna fler vägar fram, både till verkliga och imaginära skogar? Vilka narrativ gör skogen tillgänglig för mig och för dig?

Cecilia Germains projekt Vandra skogen till liv består av flera verk som kommer gå att ta del av i Stadsskogen och i Uppsala centrum.

 

 

Här listas alla aktiviteter:

 

Visar vägen in
Performance och gemensam meditation, leds av Cecilia Germain
29 aug 15.00 Stadsskogen Uppsala

 

Stunden tillsammans är ca 1,5 timme lång. Ta med sittdyna och regnplagg vid behov. Mer info om exakt plats o.d. kommer inom kort!

 

Iseda walk- Mapping memories, mapping the forest
Digital ljudvandring. Stadsskogen Uppsala (mer info kommer!)
29 aug–19 sept

 

På yorubaspråket som bland annat talas i delar av Nigeria, betyder ordet “Iseda” både natur och skapande. Hur skapas relationen till platsen, till naturen vi gett oss ut för att uppleva? Vilka berättelser följer oss på stigen, vilka tankar väcks till liv när vi hör trädens knarrande eller känner barrens doft? Vi följer ett spår i den stadsnära skogen i Uppsala och får samtidigt ta del av berättelser om möten med andra skogar och natur, både i Sverige och i övriga världen. Genom vårt medvetna lyssnande blir de en del av platsen, en del av oss och får den skog vi har i Uppsala att växa.

 

Där den vandrade stigen korsar egna och andras minnen kan nya kartor uppstå.

 

Genii Locorum/Dwelling of Osain
Installation/land art och ljud, Stadsskogen, Uppsala (exakt koordinat och andra detaljer meddelas när det närmar sig)
29 aug–19 sept

 

Platsers andar rör sig fritt över jorden, gör utbyten med varandra. Ibland blir de trötta på att alltid besjäla samma ställen och behöver byta miljö. Till Uppsalas Stadsskog har Osain, eller Osanyin som han också kallas, kommit för att stanna ett tag. Osain är en orisha från den Karibiska övärlden. Han har bara ett ben och ett öga, och han bor i skogen bland träden. Om du stannar upp där i dungen, väntar tyst och stilla, kan du kanske förnimma en röst, alldeles nära…

 

Walking while black, hiking while brown; a short journey into past and future forests
Filmad bildvisning med berättande (video på internet, ej live-stream) Ca 35 min Språk; engelska
Release 3 sept

 

Cecilia Germain berättar och visar delar av sitt arkiv med bildmaterial som hon under flera år samlat från internet. Konstnären har sedan 2016 undersökt hur den afrikanska diasporan i Nordamerika och Skandinavien representerats i bilder som skildrar eller dokumenterar olika typer av friluftsliv i skog och mark. Vilka strukturer och händelser i historia och samtid kan påverka vem som tar sig ut i skog och mark?

 

Kommer inom kort annonseras som en enskild programpunkt i Skogen mellan oss program!

 

Finissage med konstnärssamtal
Vandra Skogen till Liv avslutas den 19e sept med en finissage i Stadsskogen. Då sker ett samtal med konstnären om de olika verken.

 

Kommer inom kort annonseras som en enskild programpunkt i Skogen mellan oss program!