Skogen mellan oss

2

Skogen mellan oss

Brunsberg & Skogen

Lokala konstnärerna Per Erik Aronson, Maria ”Vildhjärta” Westerberg och Therese Henner visar sina alster i den temporära konsthallen på f.d skogforsk i Brunsberg. Platsen, konsten och berättande.

Per Erik Aronson är en välkänd keramiker/skulptör som har sin ateljé i Brunsberg. Han jobbar gärna med återbruk i sina underfundiga skulpturer.

 

Maria ” Vildhjärta” Westerberg är ett välkänt namn i skogsdebatten i Värmland. Hon har skogen som arbetsmaterial och kommer att visa sina skogsväktare.

 

Therese Hennar är en ny konsthantverkare i trakten, hon arbetar med långsamma vävprcesser i starkt bottnat i lokala mönster och traditioner.

 

Therese Henner beskriver platsen:

 

Brunsberg & Skogen

 

Det skall av många anledningar bli väldigt spännande att delta och visa mina altster i samband med projektet Skogen mellan oss. Både för att jag som konsthantverkare hämtar mycket av min inspiration från naturen, dess former, nyanser och fenomen samt att jag arbetar väldigt nära och i samklang med de naturliga materialen. Men jag har även andra starka kopplingar till skogen, till platsen Brunsberg och forskningsstationen Skogforsk.

 

Min uppväxt vid skogsbrynet på släktgården Kyrkobyn där öste, Brunskog gav mig tidigt en stor kärlek till skogen, mycket kunskap och ett friluftsintresse som stadigt vidgas. Genom vistelser i skog och mark, på sjö och fjäll finner jag mycket ro och återhämtning. Glädjen är aldrig långt borta när det brusar i löven omkring mig, när jag mellan träden glimtar ett spegelblankt tjärn eller när jag känner den blandade doften i en våt barrskog. Inspirationen är aldrig långt borta. Skogen och naturen väcker nyfikenhet från den allra minsta och skira, så som stjärnformen björnmossan, när man tittar riktigt nära och till det storslagna som ligger i att se ut över en vy med tall- och grantoppar, fält av gula mossar och skogstjärn som svarta punkter inemellan, de blånande berg i bakgrund, som man bara anar innehåller mer av detta.
Flera generationer av min familj och släkt har också varit bosatta i och nära Brunsberg. Min gammelmormor Siri, som jag också har så stark koppling till i mitt hantverk bodde under en stor del av sitt liv i Vinterstan, nära Brunsberg och arbetade också vid Skogforsk under många år. Det var också på just vid skogforsk som jag själv hade mina första sommarjobb. Vi planterade, omplanterade och vattnade plantorna i och utanför växthusen, klippte gräs, rensade ogräs, trampade ned gräs runt plantorna ute på fältplanteringarna m.m.

 

I min släkt har skogen och skogsbruket sedan lång tid tillbaka varit en stor del av livet. Man har bott nära skogen, det har varit arbetsplats och brödföda i många generationer. Men även nuvarande generationer i släkten är skogsbrukare och ägare av skog, arbetar i skogen och i produktion av skog. Det pratas mycket om skogen, planeras och ges råd när vi möts. Så sent som i fjor vår var jag själv med och hjälpte till med föryngringen av skiftet vid ”Torpet”, där det skulle planteras 9000 stk. gran- och tallplantor. Dessa är vi nu och ser till med jämna mellanrum för att se att de växer och mår bra.
Skogen blir också en orsak till mycket oro av och till. Vintern 2020 stormade det väldigt i omgångar och många rotvältor blev resultatet. Sedan ger också sjukdomar och skadedjur så som granbarkborren och förödelsen denna kan sprida i skogen mycket ängslan. Det finns en stor omsorg för skogen hos skogsbrukaren och min egen upplevelse är att den ofta skiftar till sorg när man av omständigheter som dessa måste avverka skog i förtid.

 

Skogen är och förblir otroligt viktig för mig, den finns i mitt hantverk, mellan oss i familjen och som något stor och viktigt mellan oss som bor i bygden.


I samarbete med Arvika Bygdens naturskyddsförening / Studiefrämjandet Arvika