Skogen mellan oss

2

Skogen mellan oss

Bland träden – Ett samtal om konst och skogsbruk

Konstnären Nina Edling och hennes pappa Tony Johansson besöker Dalarna under Formveckan och berättar om projektet  Bland träden, vid slutet av våra händer som skapats inom ramen för Skogen mellan oss hos Konstfrämjandet Uppland.

Konstnären Nina Edling bad sin pappa Tony Johansson, en småskalig skogsägare, att använda sina redskap för att hjälpa henne att göra konst. Hon berättar om projektet och samtalar med Tony om skogen, släkten och konsten. Nina Edling är född och uppvuxen i Borlänge och det är också platsen hon varit på för att producera sina verk tillsammans med sin pappa under projektet.

 

Den 4 Oktober klockan 19.00 – 20.30

 

arrangeras tillsammans med Bild och Form Dalarna ett samtal med Nina Edling och hennes pappa Tony Johansson vid Wallénhallen, Leksands folkhögskola i samband med formveckan och den pågående utställningen En annan landsbygd.

 

 


 

Om Nina, Tony och Bland träden, vid slutet av våra händer

 

 

Bland träden, vid slutet av våra händer är en utställning som kretsar kring vår uppfattning om skogen. Den är baserad på ett enkelt grepp: Konstnären har bett sin pappa, en småskalig skogsägare, att använda sina redskap för att hjälpa henne att göra konst.

 

 

Nina Edling f. 1985 är verksam utanför Rimbo och har studerat på Kunstakademiet i Trondheim och Slade School of Fine Art i London. Hon är uppvuxen utanför Borlänge i en småföretagarfamilj med rötter i arbetarklassen, vilket har präglat hennes inställning till konstnärskapet. Nina Edling arbetar i första hand med träsnitt i större skala och fokuserar ofta på kroppen och människans inneboende svaghet och kamp med sig själv. När hon på konsthögskolan för första gången tog upp videokameran valde hon däremot att uppmärksamma hembygden och i synnerhet sin pappa. Det blev några filmer som handlade om jakt, människans relation till naturen och fadersgestalten som ett ouppnåeligt ideal, på gott och ont. I den här utställningen återvänder konstnären till video-mediet och även denna gång är hennes pappa Tony Johansson aktör.

 

Tony Johanssons släkt har bott och verkat i Borlänge i hundratals år och han har gått i sin fars fotspår med ett aktivt förhållande till skogen. Nina Edling filmar honom när han sågar ut bakar och plankor från trä stammar han själv tagit ner i den närliggande skogen. Hon färgar in dessa och arrangerar dem på stora grafikpapper, som han sedan kör över med sin skogstraktor. Under arbetet samtalar konstnären med sin far om hans syn på skogsbruk.

 

Nina Edling vill belysa hur nära sammankopplade begrepp som skog och släkt kan vara och intresserar sig för hur våra fäder kan finnas där för oss och hur de danar oss. Relationen mellan far och dotter står i centrum när Tony Johansson tålmodigt hjälper sin dotter att skapa konst.

 

Bland träden, vid slutet av våra händer visades vid Stallängan, Österbybruks herrgård 7-22 augusti 2021 Konstnär: Nina Edling Arr: Konstfrämjandet Uppland, i samarbete med Österbybruks herrgård

 


 

Om Wallénhallen, Leksands Folkhögskola

 

Ute på Åkersön i Leksand, inramad av lövverk med utsikt över Österviken och Österdalälvens mynning ligger Wallénhallen. Här har vi skapat en mötesplats som i kraft av sin verksamhet utgör ett kulturellt besöksmål.
Vi har skapat en arena för konst och kultur där vi, våra studerande och samarbetspartners bjuder in och samverkar med olika målgrupper genom olika projekt.

 

Wallénhallens Stora sal är 120 m2 med 8 m upp till nock och har en inbyggd gradäng. Ovanför gradängen finns Loftet, en 30 m2 stor yta för en mindre utställning, ett möte eller platsen för tekniken under konserter eller teaterföreställningar. Intill den rymliga Foajén finns Ateljén, en aktivitetsyta för mindre workshops eller mingel. Allt byggt i en enkel ren arkitektonisk stil och material som skapar en vilsam och rofylld inramning.

 

Tänk konstutställningar, öppna föreläsningar om aktuella ämnen, konstnärssamtal, artist in residence, workshops, vårmarknader, julmarknader med mera. Så tänker vi!

 

Utöver våra studerandes projekt, våra egna och våra samverkanspartners olika aktiviteter kommer hallen även i mindre omfattning kunna husera externa evenemang som konserter, teaterföreställningar, byalagsmöten eller konferenser.

 

Läs mer om Wallénhallen

 

Läs mer om Leksandsfolkhögskola


I samarbete med Bild och Form Dalarna